Coaching

We weten allemaal hoe het leven uitdagend en moeilijk kan zijn. En dat er niet altijd een antwoord is op alle problemen waarmee je te maken kunt krijgen. Zout en Licht Coaching is er om je te helpen.

Coaching

Zout & Licht Coaching is gewoon bij mij thuis. Kleinschalig en daarmee bij uitstek geschikt voor een persoonlijk gesprek in huiselijke sfeer.

Om te beginnen kunnen jij en ik in een gratis, vrijblijvend kennismakingsgesprek ontdekken: wie ben jij, wie ben ik? Is er “de klik”? Is er een vertrouwensbasis om een individueel traject op te starten? Ont-moeten noem ik dit graag.

Mocht dat het geval zijn, dan plannen we een intakegesprek, waarbij we aan de hand van een uitgebreide vragenlijst samen gaan onderzoeken wat jouw hulpvraag is. Omdat iedereen uniek is en ik graag oog wil hebben voor jouw persoonlijke situatie is op voorhand niet aan te geven uit hoeveel sessies een coachtraject gaat bestaan. Maar voor mij staat voorop; het gaat om jou. Dus in samenspraak komen we vast tot het programma wat perfect past bij jou! In aanvang is er iedere week een gesprek, daarna tweewekelijks en in de afronding eens per drie tot vier weken.

Werkboek

Zout & Licht Coaching maakt gebruik van de unieke TotalBalance methode. Onderdeel hiervan is het TotalBalance werkboek, wat deel uitmaakt van jouw coachtraject. Je krijgt dit bij de intake overhandigd. Dit is jouw persoonlijke reisgids, waarin je opdrachten vindt, tests, inspirerende Bijbelteksten en ruimte voor aantekeningen. Zodat je houvast hebt tijdens jouw reis “van pijn naar perspectief”. De methode is ondersteunend en richtinggevend, maar het is jouw reis, dus ik neem de ruimte om als de situatie erom vraagt, een zijweg in te slaan. Om uiteindelijk graag met jou samen op jouw prachtige droombestemming te komen.

werkboek totalbalance

TotalBalance

Zout & Licht Coaching maakt deel uit van TotalBalance, een landelijk netwerk van coaches. De methodiek die wordt gebruikt is ontwikkeld door Carianne Ros. In haar eigen coachpraktijk heeft ze jarenlang mensen geholpen vanuit de Waarheid van de bijbel: de methode is op christelijke grondslag. Dit betekent niet dat je per sé christen moet zijn om deel te kunnen nemen. Zelf zegt Carianne Ros altijd “bijbels coachen is het vak van liefhebben”.

Door middel van netwerkbijeenkomsten, intervisie en aanbevolen lectuur helpt het TotalBalance netwerk mij om bij te blijven op mijn vakgebied.
Daar waar de meeste reguliere coaches zich richten op het nu en de gewenste toekomst of deelgebieden daarvan, gaat Zout & Licht Coaching uit van een holistisch mensbeeld; ik geloof dat de mens is geschapen met geest, ziel en lichaam, onlosmakelijk met elkaar verbonden. En ideaal zijn ze met elkaar in Balans. We kijken in jouw traject naar Verleden (wie was je) Heden (wie ben je nu) en Toekomst (wie wil je worden). Met als pijlers Geloven, Groeien, Genieten, Gezond leven & Liefhebben.

Mijn eigen ervaring is dat de methode mij heeft gebracht: een leven in vrede met mezelf, mijn naasten en de Schepper.

Wandelcoaching

Twee van de pijlers onder de TotalBalance methode zijn Gezond leven en Genieten. Dit zie ik als een prachtige kans om het nuttige met het aangename te combineren.

  • Door te wandelen en je lichaam in beweging te houden, versterk je je spieren, botten, kraakbeen en gewrichten.
  • Onderzoek wijst uit dat bij tenminste een half uur wandelen de bloeddruk wordt verlaagd en het cholesterolgehalte in het bloed lager wordt; bevorderend voor je hart en bloedvaten.
  • Mensen met een actief leven, door bijvoorbeeld dagelijks te wandelen, hebben een beter geheugen en minder kans op het krijgen van Alzheimer.
  • Dagelijks een uur wandelen doet veel goeds voor de gezondheid van je lichaam, maar ook voor je slaap. En een goede nachtrust heeft weer een groot effect op je gezondheid. Wie regelmatig wandelt, valt over het algemeen makkelijker in slaap en wordt ’s nachts minder vaak wakker. Wandelen werkt namelijk ontspannend.
  • Wandelen stimuleert de stofwisseling een bevordert de stoelgang,
  • Met een uur wandelen verbrand je al snel 240 kilocalorieën. Wandelen verkleint dus de kans op overgewicht.
  • Met wandelen bouw je conditie op en vergroot je het vermogen van je longen om zuurstof op te nemen.
  • Daarnaast heeft wandelen ook nog de nodige mentale gezondheidsvoordelen. Het zorgt voor inzicht en reflectie, werkt ontspannend en verbetert het humeur.

Als afwisseling op de huiskamer-sessies bied ik de mogelijkheid tot wandelcoaching. Of dit nu door een prachtig stadscentrum is, langs de zeedijk, een boswandeling of door het Friese platteland. Tijdens de wandeling gaan we verder in gesprek, is er ruimte voor verstilling en vooral ook om te genieten! Misschien vinden we onderweg wel dat ene bankje waar we ongestoord in de buitenlucht met elkaar kunnen spreken. Of nemen we een kleedje mee om boven op de zeedijk over het wad uit te kijken tijdens ons gesprek.

Loopbaancoaching

Misschien loop je vast in je werk, kom je niet helemaal tot bloei in je huidige baan. Of ervaar je stress en weet je niet of je wel op de juiste plek zit. Uit eigen ervaring weet ik hoe frustrerend dat kan zijn en hoeveel energie je dit kan kosten. Als coach kan ik ook dit aandachtgebied met jou samen onderzoeken. Zodat je jouw talenten en vaardigheden ontdekt en de plek kunt innemen die optimaal bij jou past.

Onlinecoaching

We leven in bijzondere tijden. De wet- en regelgeving op dit moment biedt de nodige beperkingen, ook waar het coaching aangaat. Optimist die ik ben, kijk ik altijd naar wat er wel mogelijk is: naast de persoonlijke coachgesprekken en wandelcoaching, is het natuurlijk mogelijk om online of door middel van videobellen met elkaar af te spreken. Hoewel het minder persoonlijk kan zijn, is een effectief traject zeker mogelijk. Dit biedt ook als voordeel dat je geen reistijd hebt, en dat afstand geen belemmering hoeft te zijn om een traject te starten bij Zout & Licht Coaching.

Follow up

Een coachtraject brengt vaak positieve (gedrags-)veranderingen met zich mee. Dat vergt aanpassing en doorzettingsvermogen. Uiteindelijk is het jouw gedroomde bestemming. Dus ik weet eigenlijk wel zeker dat de reis ook de motivatie en het inzicht met zich meebrengt om te volharden. Desalniettemin wil ik als jouw coach er graag voor jou zijn: Drie maanden na afronding van een coachtraject nodig ik je daarom uit voor een gratis “APK”, om te horen hoe het met je gaat.

Gebed

Mijn geloof in de drie-in-één God (Vader, Zoon en Heilige Geest) is verweven met mijn identiteit. Naar mijn overtuiging kan alleen Hij jou de beste versie van jezelf maken. In dat traject wil ik als coach met je meewandelen, je aanmoedigen en er voor je zijn. Praktisch gezien betekent dat wel dat ik in een coachgesprek de mogelijkheid kan aangrijpen om voor jou te bidden. Dan weet je dat vast… Mocht je specifieke gebedspunten hebben, dan wil ik die graag met je meedragen. Van harte.